Dags att lämna La Graciosa

 
Det är svårt att slita sig från La Graciosa men nu är båten i skick. Det återstår att måla däck men det får bli någon annanstans då jag inte lyckats hitta rätt sorts färg här.
Jag har även fyllt på med mat och vatten och väderprognosen ser bra ut för ett par dagar så om ingenting konstigt händer så seglar jag söderut imorgon. Tanken är att försöka ta mig till Gran Tarajal på Fuertaventura innan den 7 november då det är en världsmusikfestival på gång där. Det borde inte ta mer än två dagar ner dit så om allt går som tänkt så kommer jag dit på fredag. 
På söndag ska det blåsa en hel del och efter det kommer det nog vågor så det skulle vara skönt att vara på plats då. 
Nästan alla jag lärt känna här och som jag pratat med ska till festivalen så det blir nog kul. En liftande italienare mönstrar på Bris i morgon bitti och seglar med ner till Gran Tarajal om det fungerar bra. Kan vara lite kul med sällskap ombord ett par dagar. Han har lovat att borsta botten på båten vid lämpligt tillfälle. Det kan nog behövas. Det är ingen katastrof men lite har det växt på. 
 
Jag återkommer när tillfälle ges.
 
//Fredrik
 
 
 

Båten allt finare

 
Ännu återstår en del arbete men båten börjar bli riktigt fin. Idag har jag till och med strukit på ett lager fernissa på masten med masten fortfarande stående på däck. Det var en ganska kladdig historia. Varmt var det också att sitta i masten när solen ligger på och det inte blåser något. Enligt väderprognosen är det 31 grader här idag. 
Det är dock skönt att ha det gjort. Jag vill inte behöva renskrapa hela masten i den här värmen med risk för torksprickor. 
 
För tillfället har jag flytt båten för några timmar då hela båten är belamrad med nyfernissade grejer. Att bo på en sexmetersbåt samtidigt som man försöker genomföra någon motsvarighet till vårrustning är ganska intressant. Hela ens existens blir en stor logistikfråga. 
 
Återkommer snart igen med en rapport om vad som händer här på La Graciosa.
 
//Fredrik

Några bilder från förra veckan

 

Några bilder från i våras

 

Vandring, stränder och båtjobb.

 
Tiden går som den har för vana att göra här på La Graciosa. Veckan som varit var en bra vecka. Extra många av de jag känner var här. Det innebar dock att det inte blev så mycket gjort på båten. Istället ängnades dagarna åt vandring till olika platser på ön, främst stränder där vi solade, badade och hade det bra. På kvällarna satt vi ofta i sittbrunnen på min båt, på någon servering, eller hemma hos någon och filosoferade och tittade på månen som sakta steg upp över Lanzarotes berg. En bra vecka med andra ord.
 
Idag och igår har jag skrapat och slipat fernissa. Imorgon ska jag stryka på ett första lager ny fernissa om vädret inte blir sämmre. 
 
Jag har fått höra om en festival som ska äga rum i Gran Tarajal på Fuertaventura den 7-9 november. Det lär vara någon form av världsmusik och världskulturfestival. Festivalen vill om jag förstått det rätt uppmärksamma och protestera mot den planerade oljeborrningen som spanska regeringen vill genomföra mellan Lanzarote och Fuertaventura. "Regeringen" på Kanarieöarna är dock emot borrningen. 
Jag är lite sugen på att försöka ta mig dit. Det är inte så långt att segla dit så det borde gå. Vi får se, jag har inte bestämt mig än. 
 
 
//Fredrik

Årets största händelse

 
Gårdagen var en märklig dag här på La Graciosa. Årets största händelse inträffade, en simtävling. Det fyllde på med folk på ön redan på fredagskvällen. Igår fortsatte de köra hit folk med färjorna. Det såg inte ut att ta någon ände. 
Tillslut var det då dags för simtävlingen. De tävlande simmade från Lanzarote till Graciosa. Ja en del av de i alla fall. De andra drev iväg med tidvattenströmmar och blev tillslut uppplockade av polisbåtar och andra båtar som fanns till hands. När alla väl var iland fortsatte festligheterna. På kvällen var det ett Raggaaeband från någon av Kanarieöarna som hade en protestspelning på en scen på stranden. De protesterade mot spanska regeringens planer på att borra efter olja mellan Lanzarote och Fuertaventura. Nästan alla på öarna här verkar vara emot den planerade borrningen. 
Senare på kvällen var det ett annat band som spelade spanska 70-talslåtar. De var inte lika bra som raggaebandet. Någongång framåt natten avtog festandet och ljuden från stranden. 
 
Det blev inte mycket gjort på båten igår men jag har ju heller ingen brådska. Folk som varit här över helgen börjar röra sig härifrån. Imorgon återgår nog livet på Graciosa till det normala. Ja det som är normalt för Graciosa vill säga. Om man gämför med många andra ställen är det inte mycket som är normalt här. Det är nog det som gör ön så trevlig. 
 
//Fredrik

Hola mi amigos!

 
 
Ja det är spanska och betyder hej mina vänner. En sommar har gått, ganska fort dessutom. Igår eftermiddag anlände jag till Graciosa och båten. Resan hit gick bra. Jag startade från Arlanda halv åtta på onsdagskvällen och landade vid halv tolv i Marid. Efter en natt på en hård träbänk checkade jag in och blev kroppsvisiterad. Flög sen till Lanzarote där jag landade kl tio lokal tid. Där blev jag invinkad till tullens lilla rum och fick handbagaget genomsökt och passet kontrolerat en gång till. Efter det släppte de ut mig och jag tog bussen till Orzola på norra Lanzarote. Två gånger fick jag byta buss längst vägen. Väl i Orzola tog jag första färjan som låg i hamn och väntade ut till Graciosa. 
 
Oj, Bris har nog aldrig varit så smutsig som igår. Invändigt var det rent och fint precis som om jag lämnat båten dagen innan. Utsidan däremot var desto värre. I övrigt var båten välbehållen utan några skador. Motorn startade på direkten. Idag har jag tvättat av båten så den blev ren och fin igen. 
Jag blir nog här på Graciosa en tid. Jag ska renskrapa allt trä i sittbrunnen och fernissa det, polera upp båten och eventuellt måla däck innan jag seglar härifrån. Jag vill även hinna umgås en del med de vänner jag har här.
 
Det verkar vara något på gång här i helgen. De har slagit upp partytält hela dagen idag. Jag har inte hunnit fråga någon än om det eftersom jag jobbat med båten under dagen. 
 
Vädermässigt är det 27-28 grader, solsken och en svag bris som gör att det är uthärdligt för någon som kommer från ett kallt Sverige. 
 
Jag återkommer snart med en ny rapport om vad som händer här.
 
//Fredrik
 
 

RSS 2.0