Hoppsan...

...jag är nog en av de få som har sagt upp mig från en fast anställning och samtidigt gått ur a-kassan!

Skratt!!!

/Kristina

Masten får fotsteg!

Dagen började segt! Hade känslan "låt mig få influensan så att jag får ligga stilla en stund". Jag vet, jag borde skämmas och det gör jag. Men helt ärligt... Lite ligga stilla en stund vore inte helt fel. Men efter en frukost och mycket jämmer kom vi ut ur huset och in i bilen för att bege oss till båten. För övrigt blev det en smått obehaglig frukost. Fredrik och jag blev bjudna på sockerkaka med vinbär i förra helgen. Kanongått! Inte samma sak i gröt. Blev som en obehaglig överaskning när de små bären sprack i munnen... Usch!

Men i alla fall iväg in till båten. Först en tur till Bildettan i Nyköping. Jag är nu innehavare av en ny kamera Pentax Optio W30. Vattentät, stöttålig, inga utstickande prylar m.m. En bra kamera helt enkelt för oss som seglar, klättrar och är mycket utomhus.

I båten. Fredrik har monterat bälte i sin sovkoj. Tanken med det är om båten slår runt eller om det bara är mycket sjögång så ska vi bli kvar på våra plaser. Mycket briljant!

image3

Sedan har Fredrik även monterat en toalett i båten/garderoben... 

Huvudsyftet med dagen var dock att montera fotsteg på masten. Det gick smidigt. Det blev snyggt. Och det är framförallt praktiskt att ha om man vill upp i toppen!

 

Vädret var vackert men kyligt. Fingrar och tår blev till isbitar men det var inte värre än att det obilgatoriska fikat kunde avhjälpa det. Vi fick även besök vid båten idag av min mamma, syster och systers sambo! Roligt att de kom förbi och tittade på vad vi gjort!

 Mmm vad gott det är med kaffe och macka! Och en bit sockerkaka...

/Kristina

Funderingar

Tre månder kvar. Oboy, bara tre månder kvar. Sen sticker vi!

Jag har en pirrande känsla i magen. Det är en bra känsla. Jag är övertygad om att vad som än händer kommer jag aldring ångra att vi åker. Jag tror på våran resa. Jag tror på Fredrik och jag tror på mig själv. Jag tror på "att våga". Jag har månge gånger fått kommentarer som tyder på att det är en del som anser att det vi tänker göra är en orealistisk dröm. Hur kan man tycka om att resa omkring i en liten båt utan alla bekvämligheter och trygghetssystem? För mig är det ingen fråga, det är en känsla och längtan lika självklar som att jorden är rund. Det finns ingen tveksamhet i min längtan. Vad är det jag lever i nu? En känsla av tomhet. Jag behöver fylla mina dagar med upplevelser. Min mage knyter sig när jag tänker på min vardag. Vardagar passar inte mig. Jag har gjort mitt bästa för att passa in i vardagen men misslyckats. Misslyckats på så sätt att jag har svikit mig själv och grävt ett allt djupare hål i mig själv. Jag har försökt anpassa mig till en vardag som inte är "jag". Jag tänkter släppa taget snart och anpassa varje dag efter mig själv istället. Jag är ung. Jag kan inte på något sätt tro att det är meningen att man i min ålder ska känna krav på att ständigt prestera. Jag är 23 år och känner redan hur livet slinker förbi allt för hastigt. Jag får ångest bara av att tänka på det.

Jag är lycklig över att jag och Fredrik har skapat oss den här möjligheten till att göra den här resan. Jag väljer att känna och tänka att vi har skapat den här möjligheten. Det är våran förtjänst att det blir av. Det är framförallt Fredriks förtjänst att vi har en bra båt att resa och leva i men det är min förtjänst att jag följer med. Jag tror på mig sjäv i det här. Att jag tror på mig själv är viktigt. Och jag tror att en stor seger är att jag fortfarande tror på mig själv. Vid ett antal tillfällen har jag fått kommentarer/reaktioner som är långt ifrån uppmuntrande. Ibland tänder jag till och blir riktigt sur och ledsen. Hur ska jag någonsin klara av det här om andra tvivlar på mig? Det finns självklart en annan sida också! Jag har fått många positiva reaktioner! Oavsett vad som händer kommer jag ändå ha med mig all positiv uppmuntran som jag har fått från olika personer.


Snart går ögonen i kors... Jag är oerhört trött! Behöver sova lite inför veckornas höjdpunkt; klättring på onsdagar! Hur som helst det var skönt att få skriva av sig lite känslor och funderingar...


God kväll!


/Kristina


Saker vi åtgärdat på båten och en del utrustning vi kommer att ha med oss.

Alla dessa punkter är inte helt åtgärdade ännu. Lite jobb återstår men vi räknar med att allt ska vara klart när vi avseglar.-         Byggt peke. Utökat till två förstag bredvid varandra på peket ca 60 cm framför det gamla förstagsinfästningen.

-         Gått upp från 5 mm till 6 mm på förstagen. Med två förstag kan vi lättare hissa två genuor och spira ut de åt varsitt håll vid läns. Vi har dessutom en andra chans och möjlighet att reparera om ett stag går av.

-         Bytt till två st 6 mm akterstag som går ner till varsitt röstjärn som är bultade genom friborden och även sitter fast i akterpulpiten istället för det enda 5 mm stag som bara satt i akterpulpiten tidigare. Anledningen; det håller bättre och skulle ett gå av har vi en andra chans.

-         Bytt ut toppvanten från 5 mm till 6 mm.

-         Bytt ut träregel som ligger inplastad som förstärkning under vantinfästningar på varje sida. Bytte från gamla halvruttna i furu till färska fina i ek.

-         Monterat ett röstjärn i vinkel på insidan av båten från toppvantsinfästningen ner längst skrovsidan en liten bit på varje sida och bultat genom skrovsidan/friborden.

-         Förstärkt vant- och staginfästningar i masttoppen.

-         Vi har trämast. Den är renskrapad, omlimmad och nyfernissad.

-         Bytt ut alla fall.

-         Renskrapat och fernissat bommen.

-         Byggt en maststötta under masten mot huvudskottet som ligger i en båge runt öppningen in till förpiken.

-         Tagit bort det härdade glaset i "fönstren" och satt dit utanpåliggande macrolonskivor med genomgående bult.

-         Tätat luckorna på fördäck och akterdäck med tätningslist och tagit bort luftventilerna och tätat där med macrolonbitar för att få tätt men få ner ljus. De gamla luftventilerna är ersatta med en doradeboxventil som släpper in luft men stänger av vattentryck.

-         Byggt en huv precis framför nedgångsluckan med en macrolonruta framåt och en på varje sida samt en dörr på gångjärn som sluter helt tätt. Även dörren har en macrolonruta så att vi kan stå inne i båten och ha runtomsikt genom rutorna i huven/dörren.

-         Monterat på ett vindroder typ windpilot. Fick bygga om det lite för att passa båten men det verkar fungera bra.

-         Vi har ankare i fören på ca 15 kg med 50 m 8 mm kätting som går över en stävrulle. Sedan har vi ett rostfritt rör i en svag böj längs med hela relingen som kättingen går i till en manuell ankarvinsch på akterdäck (som nås från sittbrunnen). Sedan går kättingen ner i en kättingbox ovanför propelleraxeln men under durken till stuvfacket under akterdäck. Anledning: när man vinschar upp ett ankare och ankaret släpper från botten börjar båten driva har man då ankaret på 8 m djup har man 8 m kätting att vinscha in samtidigt som båten börjar driva. Med vinschen på akterdäck kan man parera med roder och växelspak samtidigt som man vinschar för att inte driva in i andra båtar etc. Vårat krav på båten är att en person ska kunna hantera den. Och vi vill inte ha någon el-vinsch för vi vill inte vara beroende av el.

-         Motorn, en encylindrig Götamotor med 6 hk är helrenoverad. Vi har även monterat dit en el-start så vi kan starta den från sittbrunnen. Vi kan fortfarande strata den med snöre om det behövs. Motorrummet har vi ljudisolerat.

-         Vi har dragit om elen och gjort om elsystemet lite. Vi har ett 12 V batteri avsett för att starta motorn. Detta batteri laddas av motorn. Det har även en huvudströmbrytare så vi kan bryta strömmen. Sedan har vi ett 12 V batteri till belysning, lanternor, radio, VHF mm. Det laddas av en 33 watt solcell på rufftaket. Även detta batteri har en huvudströmbrytare för att kunna bryta strömmen. Sedan har vi en strömbrytare emellan dessa två batterier som vi kan slå på/öppna för att kunna ladda båda batterierna med solcellen eller med motorn eller för att kunna använda båda till att starta motorn etc. om så behövs.

-         Vi har ett gasolkök som vi kommer att använda i den mån det finns gasol. Vi har även med oss ett friluftskök i reserv som kan monteras uppe på gasolköket. Friluftsköket kan drivas av bensin, diesel, citydiesel, flygbränsle, fotogen mm.

-         Vi har gjort om garderoben till ett minimalt toalettutrymme med en liten porta potti.

-         Vi kommer att förvara allt vatten i dunkar och flaskor för att kunna placera vikten där den behövs och där det finns plats.

-         Vi har monterat fotsteg i masten.

-         Vi har monterat in en VHF (nawman 7100).

-         Vi har en plastimo livflotte i väska för fyra personer.

-         Vi har en Zodiak gummibåt på 2,60 m för att kunna ro iland.

-         Vi har en autopilot i reserv (en autohelm).

-         Vi kommer att ha två st små GPS: er och en plastsextant.

-         Vi kommer inte att ha Internet men en dator så vi kan skriva och föra över på ett USB minne och ta med till ett internetcafé och lägga ut på vår blogg.

-         Vi använder våra klätterselar som livselar ombord.


/Fredrik


Tack mamma!

Tack mamma för din envishet... Den som jag ärvde alltså. Gick upp med tuppen denna morgon för att få något gjort på kapellet trots att jag verkligen skulle behöva sova ut. Men eftersom jag är som mest effektiv på morgonen klev jag upp tidigt. Det hade jag inget för. Först sprang jag runt i lägenheten och försökte hitta trådrullen. Gick inte att hitta! Hittade bara den tomma som tog slut senast jag sydde... Halvt hysterisk gick jag in och väckte Fredrik och frågade om han visste var min trådrulle fanns. Hade börjat fantisera ihop en fruktansvärd historia om hur Fredrik hade stulit den hett eftertraktade trådrullen... Sedan hittade jag den lilla påsen med den nya trådrullen i som jag hade köpt efter att den andra tog slut... Hmm... Jag har nu hittat en tom rulle som tog slut senast jag sydde och en full nyinköpt rulle... Men var är då min trådrulle!!! Den jag använder!!! Sedan föll polletten ned! Aha... Jag har ju bara en tom och en full rulle! Men varför inte ta den fulla då?!

Ja, jag är inte alltid så snabbtänkt.

Men tro inte att allt var frid och fröjd i och med att mysteriet med den försvunna trådrullen fick en lösning. Nej sedan fastnade symaskinen i ett läge som gjorde att jag varken fick loss tyget eller någonting annat för den delen. Efter många fula tankar började jag försöka lösa det hela med våld. Gick inte så bra. "Tjong" sa det så gick nålen sönder och ett par delar från symaskinen lossnade. Halvt hysteriskt igen går jag in och väcker Fredrik igen för att berätta att maskinen är trasig och det kommer inte bli något kapell...

Jag sansade mig och jag lagade symaskinen!!! HA-HA!!! Sedan har jag varit lite sur och butter och fräsig och... Men, jag har kommit en bra bit på väg! Det blir nog ett kapell.

Tack mamma för din envishet!

/Kristina

RSS 2.0