Krio

Krio betyder kallt på grekiska och det är precis vad det har varit här den senaste veckan. Temperaturen har varit nere på 12-13 grader som kallast och det går väl an ute men här är det samma temperatur inne som ute. Vi har dock hållit värmen genom att klättra.

När vi kom hit i oktober hade det inte regnat sedan april och det mesta var torrt och visset, nu efter att det har regnat några gånger så börjar det grönska överallt och gräsmattor dyker upp lite varstans.

Här i byn Massouri har nästan alla klättrare åkt hem och några bofasta finns knappast så det är ganska tomt. Det finns en supermarket och en restaurang öppen, det börjar dock tunna ur på både hyllor och menyer. Jag åt upp säsongens sista svärdfisk när vi var på restaurangen häromdagen och det är längesedan de serverade mousaka. Efter den 6 januari kommer nog ingen av dem ha öppet.

När vi åkte hit hade vi bara köpt varsin enkel biljett för att kunna stanna så länge vi ville. Nu har vi varit här i nästan två månader, vi har klättrat ganska mycket och haft väldigt roligt och vi börjar bli trötta. Vi tänker åka hem nu innan allt stänger och det blir långtråkigt, vi vill längta tillbaka hit till Kalymnos och det kommer vi att göra.

 Om allt går som det är tänkt så åker vi härifrån på söndag morgon och kommer till Nyköping på söndag kväll. Men det är som sagt om allt går som det är tänkt. I Aten och på många andra ställen har det varit studentuppror och strejk i buss, tåg och flygtrafiken. Vi har inte märkt något av detta, här är det däremot vädret som ställer till problem. Vi var in till staden Pothia idag för att köpa färjebiljetter till grannön Kos eftersom vi ska flyga därifrån till Aten. Det blåste kuling och alla färjor var inställda tills vinden lagt sig lite. Vinden ska lugna sig tills på söndag, hoppas de har rätt. Det har även regnat ganska mycket idag så när vi skulle ta bussen tillbaka till Massouri var vägen avstängd på grund av att det rann ca30-40 cm vatten på vägen. Efter en halvtimme fick vi fortsätta, det var fortfarande lika mycket vatten på vägen men nu var det helt OK att åka där. Blöta frusna och hungriga återvände vi till vårat lilla hem här. Nu har det i alla fall slutat regna, har vi tur torkar det upp så vi kan klättra i morgon.


/ Fredrik


Två tomtar på Kalymnos.

Jodå, vi lever. Vi har det till och med ganska bra här.

Klättringen är lika fin som vi kom ihåg den från förra gången, nästan finare nu när vi kan klättra lite svårare leder än senast. Vi har varit här i lite mer än fem veckor nu och vi klättrar ca sex dagar i veckan så lite trötta är vi. Men vi har gjort lite annat också, vi har badat, vi har hjälpt en gammal tant att skörda oliver och vi har varit på utflykt till Vathi.
Vathi är en by i en dalgång på andra sidan ön där man odlar mandariner. Vi har även haft besök av två kompisar som var här och hälsade på i en vecka.
 I går var vi i Pothia, öns enda stad. Där var det full julskyltning med snögubbar, och granar av plast och tomtar både högt och lågt. Ljusslingor och julmusik fans där också, det var nästan att man fick lite julstämning en stund tills man såg alla palmer på strandpromenaden igen. Vädret har blivit lite sämre, vissa dagar behöver man till och med ha långärmad tröja.

Det har regnat också ett par gånger. En natt vaknade vi av att det vräkte ner regn, vi upptäckte att golvet i sovrummet var blött och att det rann in vatten under balkongdörren, och då bor vi ändå på tredje våningen. Som tur är varar regnvädren inte så länge och bergen torkar ganska fort så man kan klättra efter bara några timmar.


/ Fredrik


RSS 2.0