Allt på en gång!

Vi drabbades nog av hybris när vi lugna som filbunkar sa att vi låg bra till i båtbyggandet. Vi hade målat däcket, fernissat grabbräcken mm, polerat och vaxat hela båten, installerat solcellen, fixat lite småpyssel till nedgångsluckan, börjat titta på förstärkningen till masttoppen, städat ur hela båten... Sjösättning uppsatt imorgon tisdag. Allt gick så bra!

Sedan började det...

Den bärbara datorn fick sig en "afternoon tea". Att det sipprar ut te ur tangentbordet när man vänder den upp och ned är inte bra. Fram med hårfön (självklart nedpackan i en kartong) för torkning. Datorn slocknade dock... Shit! Datorn var verkligen stendöd. Vi tänkte att det finns ju inte så mycket att göra än att låta den torka och försöka starta den igen dagen efter. I instruktionsboken för datorn fanns det ett avsnitt för felsökning. "Att hälla en skvätt te på tangentbordet" fanns inte med som fel... En stund efter att vi hade släckt lampan för kvällen brumade det till i vardagsrummet. Datorn vaknade, dock ganska medtagen. Välkommen stod det på skärmen sedan började det låta konstigt. Raskt stängde jag av datorn igen och kröp ned i sängen igen. På morgonen efter startade datorn igen utan problem! Går jättebra nu (tills vidare)...

Vi har även från och till varit utan bil då den behöver repareras efter besiktning. Idag skulle vi få tillbaka den. Jättebra då vi har en hel drös med saker som måste till båten innan sjösättning. Vindroder till exempel som är alldeles för stort för att ta med på bussen. Vi har även en hel del saker som behöver hämtas och köpas i Oxelösund. Bilen blev inte klar idag... Jag lovar, hade jag vetat att vi skulle promenera runt i raskt takt genom stan stora delar av dagen hade jag inte sprungit en rund på 30 min på morgonen... Fötterna värker! Hur går det med sjösättningen nu? Vi är ju inte alls klara! Det blir tidig morgon för att ta första bussen till stan för att kunna låna Fredriks pappas bil på förmiddagen enbart för att genast åka hem igen för att lasta den full med ALLT! Vi har till och med gjort ett schema för morgondagen för att se till så att allt faller på plats... Imorgon ska vi troligen få tillbaka bilen. Men bara för att jäklas lite till är det från och med imorgon körförbud på bilen! Troligen hinner vi inte ombesikta och sista bussen hem går 19:20. Inte en chans att sjösättning av våran och alla andras båtar som ska i är klar tills dess så eventuellt blir det årets första övernattning i båten... Vi får se, det löser sig säkert. Det gör det oftast, frågan är bara hur?!

/Kristina

Annorlunda avbrott i båtjobbandet

Vi har jobbat ganska hårt ett tag med båten och vi har fått en hel del gjort också. Det känns som att vi ligger ganska bra till i tidsschemat, så när vi fick förfrågan om vi ville vara med och skeppa över två islandshästar från fastlandet till Ringsö på tisdagen tackade vi genast ja. Det var en god vän till oss som bor på ön och bedriver turridning där med islandshästar som frågade. Vi träffades på morgonen vid Studsviks brygga och hämtade sedan hästarna på en närbelägen gård. Av de två hästarna var den ena nyinköpt och den andra en sjukling som varit i land för att få sin skada kontrollerad. Lastningen gick bra, båda hästarna klev på pråmen utan några större problem. Det var ett annorlunda ekipage som stävade genom Bälinge skärgård mot Ringsö denna förmiddag, en sliten fiskebåt med en inbiten skärgårdsbo som skeppare samt en pråm med två hästar och fem människor bogserandes vid sidan av fiskebåten. Av de fem människorna ombord var två stycken de gamla ägarna till den nya hästen, en brukar jobba som turledare på Ringsö och så var det Kristina och jag. Ägaren till hästarna åkte i egen båt för att hinna först och förbereda lite. Färden gick långsamt men vädret var strålande och gjorde resan riktigt trevlig. När vi kom iland leddes hästarna bort till den övriga flocken där de släpptes. Vi stod spända och såg på om nykomlingen skulle bli accepterad vilket den blev. Nu kunde vi pusta ut och äta en god lunch i trädgården innan vi åkte tillbaka till fastlandet igen.

/Fredrik

image24

     

Avslut och början...

Okej, jag har varit dålig på att uppdatera bloggen. Slutade mitt arbete i fredags och inte förrän idag har jag börjat komma in i "lunken". Har fortfarande svårt att förstå att jag inte ska jobba igen på ett bra tag. Att säga att jag slutat arbeta är lite missvisande. Jag har semester i de sex veckor som är kvar innan vi åker den 17 maj. Sedan är jag arbetslös...


Här följer en kort sammanfattning över vad som har skett under de senaste dagarna:


Vi har varit på årsmöte med Tunabergs Högfjäll och Klätterklubb! Mötet gick av stapeln i lördags den 5 april. Dagen bjöd på härlig klättring i solskenet på Simonsberget vid Tunaberg och en trerätters middag kombinerad med ett årsmöte på kvällen.


Vi har även jobbat med båten. Huven och nedgångsluckan har kommit på plats! Polering och vaxning av båten har påbörjats. Signalflaggorna är färdiga. Bottenmålningen är klar! Tid för sjösättning är uppskriven... Det börjar närma sig den 17 maj och mina förväntningar blir större för var dag som går.

Nedgångsluckan innan ombyggnad:


 

Nedgångslucka efter ombyggnad:

 

Stereo och högtalare på plats:

 

Idag när vi steg upp klockan 06:15 var det snö utanför fönstret. Det innebar att ta bussen till båten för att polera och vaxa var uteslutet. Det blev packning av lägenheten istället. Vad prylar vi har! Ändå har vi inte mycket prylar om man jämför med andra men ändå! Vardagsrummet består nu av en hörna med saker som ska stuvas undan. En hörna med saker som ska till båten. En hörna med saker som ska till sopptunnan. Någonstans mitt i står jag och kliar mig på huvudet...

Lite intressant var det när jag tog kontakt med försäkringsbolaget där jag har min hemförsäkring. Efter en kort diskussion om vad vi faktiskt har i våran lägenhet kom både jag och försäkringssnubben fram till att vi skulle ha lägsta möjliga försäkringssumma på saker och möbler vi lämnar i lägenheten. Vi köper secondhand... Inte för att snåla utan för att det är spännande med saker och möbler som det syns att det finns en historia bakom. Det är inte så stort värde i sakerna mätt i pengar men det är inte det viktigaste. Skulle något hända med våra saker går de ändå inte att ersätta med pengar. Med andra ord är en försäkring egentligen onödig i vårat fall men jag och försäkrningssnubben var överens om att det finns andra viktiga saker med en hemförsäkring som gör det värt de 700 kr om året som det kostar.
 
Nu hoppas vi på bättre väder imorgon så vi kan jobba lite med båten igen. Hoppas, hoppas, hoppas!!! 5 veckor och 2 dagar kvar tills vi avseglar...

/Kristina


RSS 2.0