Lagos

 
Ungefär kl sex i torsdags morse kom jag fram till Lagos. Jag startade från Sines samtidigt som belgarna vid halv tio på onsdagsmorgonen. Vi gjorde sen sällskap ner till Portugals sydvästra udde där våra vägar skildes för denna gång. Vi såg varandras båtar hela tiden och kunde prata med varandra via vhf-radion. Kl två på natten sjöng de för mig på kanal 77 på vhf-radion och grattade mig på födelsedagen.
 
Jag såg ganska många delfiner och en del mareld på vägen hit. Marelden förvånade mig lite. Jag trodde det var för kallt i vattnet för den nu. Väl i Lagos träffade jag på besättningen på Colomba från Mariehamn. De bjöd på lunch och jag på sockerkaka. De skulle iväg till Faro med tåg på eftermiddagen för att träffa bekanta. Jag däremot ägnade eftermiddagen till att vila.
 
Jag har nu gjort några promenader och bekantat mig lite med stan och dess omgivningar. Jag har fått några nya böcker av en svensk båt som ligger här och blivit bjuden på middag på åländska Colomba.
 
Jag fick frågan hur många hamnar jag varit i på vägen hit. Jag har nu räknat alla hamnar och ankringsplatser jag övernattat på sen jag lämnade Ångaviken i juni och kommit fram till att detta är plats 70. 70 olika platser har jag stannat på en eller flera nätter.
 
Det går ingen större nöd på mig här men det är en ganska dyr hamn. Jag blir nog här över kommande helg, sen får vi se. Jag har lite att förbereda inför nästa etapp som troligtvis går till Mohammedia i Marocko. Det blir en segling på mellan två och tre dygn om allt går som det är tänkt.
 
//Fredrik

Tiden går fort när man har roligt!

 

Här i Sines går dagarna fort. En belgisk båt kom in i hamnen några dagar efter mig. Besättningen ombord var ett par i trettioårsåldern. Vi har tillbringat en hel del tid tillsammans. Vi har gjort små utflykter upp på stan, fikat och ätit middag ihop.

En dag satt vi i sittbrunnen på min båt och knöt makrame hela eftermiddagen. En annan dag satt vi och drack te med en äldre portugisisk herre som bott i Paris på 60 och 70-talet. Han hade varit nära vän med Jacques Brel. Han berättade de mest konstiga historier men de verkade sanna. Han kunde dessvärre inte engelska så den belgiska tjejen fick översätta från franska till engelska och vise versa.

Här finns också en fransman som vi umgåtts en del med, han som jag lärde känna i Peniche. 

 

Vädret ser lovande ut för de närmsta dagarna så jag kommer troligen segla iväg imorgon förmiddag till Lagos där mina åländska vänner är. Ett tag var tanken att belgarna skulle göra mig sällskap dit. De har dock lite bråttom till Tunisien så de passar på att segla en lite längre sträcka nu när vädret verkar bli bra. Vi kommer dock hålla kontakten så vi kanske kan ses någon annanstans någon gång.

 

Nu är det bara att hoppas att inte väderprognosen ändras till imorgon!

 

//Fredrik

 

 


Bilder

 
Jag har legat efter lite med bilderna men nu finns det några att titta på. 
 
Jag är kvar här i Sines och väntar på bra väder för att segla runt hörnet. 
 
Jag skriver nog mer om min tid här inom kort. 
 
//Fredrik

I en mur på en bakgata i Sines

 

Hamnen i Sines

 

Vårblommor i Sines

 

Peniche

 

Lissabon

 

Lissabon

 

Innevånare i Lissabon

 

Lissabon

 

Hus i Lissabon

 

vädret på julafton

 

Vågor som rullar in

 

Sines

 

Det är vinter i Portugal och dagarna då det går att segla är få. I fredags morse lämnade jag ändå Cascais. Vindarna var bra, vågorna var inte så höga och det regnade inte hela tiden. Några skurar kom det dock.

Efter en ganska fin segling kom jag vid halv ett på natten fram till Sines. Sines är nog den finaste hamnstaden jag varit i i Portugal. Den är liten och fin med stensatta gator, många låga hus och lustigt formade torg.

I hamnen finns det några båtar till som är bebodda. Bland annat är en fransman jag lärde känna lite i Peniche här.

 

Nästa etapp blir ganska lång. Då ska jag ner runt det sydvästra hörnet av Portugal. Det finns ingen bra hamn före jag rundat hörnet. Nästan direkt efter hörnet ligger det en liten hamn där jag kan vila men därifrån är det inte så långt till Lagos så jag kanske seglar direkt dit. Det blir en segling på ca ett dygn.

Det ser dock ut som att jag blir här någon vecka till om man ska tro på väderprognoserna.

 

Efter Lagos hade jag tänkt segla till Madeira och sen därifrån till Kanarieöarna. Det verkar nu som att jag får tänka om.

Det finns inte längre någon hamn kvar i Funchal på madeira. Den blev fullständigt sönderslagen i den första stormen som stängde in mig i Figueira da Foz. Det finns inget kvar och man får inte komma nära med båt.

På Porto Santo som är en liten ö nära Madeira är det nästan lika illa. Det mesta är sönderslaget även där. Där får man dock ankra innanför vågbrytarna men de tar mycket betalt för det. Dessutom är det mycket skräp på botten som ankaret lätt fastnar i. Lätt att förlora ett ankare där alltså.

Om hela hamnen kunde slås sönder av en storm, vad kan då hända med min båt om jag lägger den där. Nej, det får bli en annan väg.

 

Jag funderar på att från Lagos sen segla ner till Marocko istället och därifrån till Kanarieöarna. Jag har inte bestämt mig än. Det går ju att segla direkt till Kanarieöarna också men det tar nog en vecka.

 

När jag pratar med folk här säger de flesta att det varit ovanligt dåligt väder den här vintern.

De senaste dagarna har ändå varit rätt fina. Lite väl stora vågor och stundtals mycket vind men mestadels uppehåll, varmt och en hel del sol. I söndags kunde jag gå i kortärmat hela eftermiddagen.

 

/Fredrik


Turiststad i världen

 

Det finns en hel del i denna värld som är svårt att förstå sig på. Turistorter är en sådan sak. Cascais är en turistort. Där finns många hotell, restauranger och barer. Gator och torg är tillrättalagda och välstädade för att turister ska trivas. Där finns många affärer där man säljer allsköns bedrövligheter, sånt som säljs på alla turistorter.

 

När man sen frågar folk vad man kan göra som turist på den här platsen svarar de flesta att man lätt kan ta tåget in till Lissabon...

Det är det här som är det riktigt märkliga. För nog är det väl ändå bra konstigt att en turistorts största turistattraktion tycks vara att det är lätt att åka därifrån?

Varför åker man då dit från början om man ändå blir rekommenderad att åka därifrån?

 

Men som Cornelis sjöng en gång, jag svär

Det är samma turister här som där.

 

/Fredrik


RSS 2.0