Tunaberg

På den här bloggen har vi tänkt att förutom segling även rapportera om olika klätterområden vi kommer att besöka. Så varför inte börja med hemmabergen på Tunabergshalvön.

Simonsberget även kallat tunaberg ligger vid Koppartorp. Åk från Nyköping mot Nävekvarn. Sväng vänster genom Buskhyttan vidare till koppartorp. Parkera på parkeringen för naturreservat simonsberget på höger sida av vägen, se skylt. Promenera sedan den lilla vägen över åkern och ni är framme. På simonsberget fins det över två hundra leder att välja mellan. Allt från treor till åttor. Berget är ett så kallat tradklätterberg, det vill säga att berget är ganska fritt från bultar. Där det går att lägga kil där lägger man kil men på några få ställen går det inte och där sitter det någon enstaka bult. Berget är ca 55 meter högt men det fins många hyllor vilket gör att de flesta lederna är betydligt kortare. Några klassiska leder är Svärfar grad 3, Graviditetsleden grad 4, Diritissiman grad 5, Evas spricka grad 5, Toppsprickan grad 6-, Stålfinger grad 7-. Det fins flera olika förare över berget, men Björn Fianders förföraren räcker långt. När det gäller boende så kan man tälta på gräsytan nedanför eldstaden samt mellan eldstaden och torrdasset. Man kan även bo på vandrarhem i Nävekvarn.

Bistaberget även kallat Präst-utterviksklippan ligger i närheten av nävekvarn. Åk från Nyköping till Nävekvarn. Sväng vänster i korsningen vid konsum i Nävekvarn fortsätt sedan ca tre kilometer. Berget ligger på vänster sida precis brevid vägen. parkera på höger sida eller fortsätt några hundra meter till sörmlandsledens parkering. På Bistaberget fins det ca 50 leder, några fyror och femor men mest sexor och sjuor. Bistaberget lämpar sig bättre än Simonsberget för sportklättring då flera av lederna är bultade. Det fins dock flera fina tradleder också. Berget är ca 25 meter högt och vertikalt med fina spricklinjer. Några klassiska leder är Ätterstupan grad 5 och kapten krok grad6. Det fins flera olika förare även över detta berg men flera av lederna fins med i Björns förföraren. Tälta kan man göra uppe på berget, annars ligger vandrarhemmet i Nävekvarn inte långt bort.

Det fins några mindre klippor i närheten av Bistaberget bland annat Kanonberget  eller Bjurviksberget som det också heter. Har man tid och lust kan man promenera dit men det är Bistaberget som är finast.

Obs. Innan ni klättrar bör ni läsa på om ev acces på Svenska klätterförbundets hemsida.


/ Fredrik