Graciosa och vägen hit

 

Första dagen var lugn. Det var ingen vind och inga vågor så jag gick för motor. Vid midnatt hade jag passerat fartygsrutterna utanför Portugals kust, de där alla stora fartyg som ska till eller från medelhavet går. Det var skönt att vara förbi så jag kunde slappna av lite. Snart efteråt kom det lite vind så jag kunde stanna motorn och segla lite. Det är dessutom lättare att få lite sömn när inte motorn väsnas. Äggklockan har ställts på 20 min många gånger under seglingen.

 

På morgonen dog vinden igen och motorn fick träda i tjänst. Frampå kvällen kom vinden tillbaka och då med lite mer styrka. Jag fick ta ner lite segel och bara ha en liten fock uppe. Det var medvind så det gick fint.

Vindarna höll i sig så jag kunde fortsätta segla. Ibland var de lite svagare men ändå seglingsbara.

 

Jag såg sköldpaddor som låg och simmade. De var nog en dryg halvmeter långa. Jag vet inte var de kom ifrån eller vart de skulle men där var de. Delfiner gjorde mig också sällskap.

 

En kväll kom det en fågel. Den såg ut som en blandning mellan en skrattmås och en tärna. Den slog sig ner längst ute på bommen och åkte med en bit. Säkert en timme åkte den med och vilade sig innan den flög vidare dit den nu skulle.

 

Tillslut siktade jag land, Lanzarote och den lilla ön Graciosa som ligger straxt nordväst om Lanzarote och som var mitt mål.

Vinden ökade på slutet men inte mer än att det gick bra att segla.

Kl åtta på fredagskvällen efter nästan sex och ett halvt dygn till havs la jag till i hamnen i den lilla orten Caleta de Sebo på Graciosa.

Efter middagen fick jag en välbehövlig sömn till dagen därpå.

 

Ett par dagar tillbringades här i stan och i hamnen. Stad förresten, det är en liten ort med ca sex hundra invånare. Här finns en mataffär, några restauranger, några andra små serveringar, ett bageri och en butik som mest liknar en järnhandel. Här finns också en skola, en kyrka och färjor till Lanzarote.

 

I måndags fick jag besök av några semestrande vänner som kom med färjan från Lanzarote. På eftermiddagen följde jag med de tillbaka till Lanzarote där vi åkte hyrbil över ön och besökte bla öns högsta punkt. Jag bodde kvar ett par nätter på deras hotell och var turist jag också. I onsdags kväll kom jag tillbaka hit till båten igen.

 

De senaste dagarna har ägnats åt promenader på ön och pratstunder med trevliga människor här i byn.

Här finns lite olika personer som sitter och tillverkar diverse saker och säljer på torget. Igår fick jag lära mig att virka/knyta en mössa. Jag satt hela eftermiddagen på torget och virkade och knöt. På kvällen drack vi te ihop och de som kunde spelade gitarr och sjöng. Många sånger på spanska blev det.

 

Idag ska jag nog gå bort och se om jag kan knyta färdigt mössan. Ikväll är det visst någon karneval på gång.

Livet går i sakta mak på den här ön och det är trivsamt. Jag har det bra.

 

Som någon sa en gång, ”När man kommer till Graciosa kan man ta av sig skorna och glömma världen”

 

//Fredrik


Framme!

 
Jag kom fram till Isla Graciosa igår kväll vid åtta-tiden efter sex och ett halvt dygn på havet. Seglingen gick bra. Ingen vind och motorgång i början men mer vind vartfter. 
Jag vet inte hur länge jag stannar här, jag behöver vila lite och sen får vädret bestämma. Det blir minnst över helgen. 
 
Det här är ett märkligt ställe. Enliten stad/ort utan asfalterade gator. Gatorn är sand. Det är som att de byggt husen på sandstranden.
 
Jag återkommer inom kort med en mer detaljerad rapport om min segling och om hur det är här.
 
//Fredrik

Det ser hoppfullt ut.

 
Det har blåst en hel del en bit ut. Här i hamnen har det dock varit rätt så lugnt och det har varit solsken och ganska varmt. 
Jag har städat båten, småpysslat lite, gått promenader och umgåtts med andra seglare här i hamnen. Det finns ett par svenska båtar, en åländs och en finsk som är bemannade.
 
Nu ser det ut som att ett högtryck parkerat stadigt över Azorerna och ska ge lagom vindar från en bra riktning i lite mer än en vecka. Om inte prognosen ändras seglar jag iväg från Lagos imorgon förmiddag.
Med tanke på att prognosen ser väldigt lovande ut så har jag beslutat mig för att passa på att segla direkt ner till Kanarieöarna. Jag tar sikte på Isla Graciosa eller Lanzarote. Det blir en segling på ca sex dygn plus/minus ett dygn om allt går som tänkt. Båten är förberedd, mat och vatten är påfyllt. Även diesel är tankat om jag behöver gå för motar något. Nu är det bara att hålla tummarna att inte väderprognosen ändras. 
 
//Fredrik

RSS 2.0