GOD JUL!

God jul på er. Jag är kvar i Figueira da Foz. De har inte öppnat hamninloppet än. Här är det nästan storm idag och det regnar. Ska gå och äta på restaurang idag för att fira jul. Jag har även köppt lite godis och annat gott som jag kan äta i båten så det går ingen större nöd på mig. 
 
Vädret skiftar en del, för några dagar sen var det solsken, vindstilla och riktigt varm och skönt. Folk prommenerade och satt på uteserveringar. Hoppas det blir fint snart igen. 
 
//Fredrik

När blir man långseglare?

 

 

 Jag var inte långseglare när jag lämnade hemmahamnen i Ångaviken på kvällen den 8 juni. Inte heller var jag långseglare när jag efter första etappen på 2,5 sjömil förtöjde vid Nyköpings segelsällskaps klubbholme Broken för att sova över natten, eller när jag någon dag senare passerade Tyrislöt i Sankt Anna skärgård. Jag tror inte ens att jag var långseglare när jag firade midsommar vid Svalemåla i Blekinge skärgård med knytkalas, bastu, fiolspelande vänner och mycket annat som får en midsommar att bli riktigt trivsam.

 

Jag vet inte säkert, men kanske är jag långseglare nu. Om så är fallet, när blev jag då det? Var det när jag tagit mig igenom Kielkanalen och fick känna på hur det är att segla i tidvatten eller när jag på Nordsjön fick se tumlare?

Var det när jag passerat Dover Strait, eller när jag i slutet av Engelska kanalen fick besök av de första delfinerna som hoppade utanför båten? Kan det ha varit när jag på Biscayabukten fick se en val eller när jag kommit över till andra sidan bukten och kunde hissa den Spanska gästflaggan?

Var det kanhända när jag i La Coruna träffade andra svenskar som var ute på långsegling, de som jag sedan slog följe med en bit längs Spaniens och Portugals kust, eller när vi hyrde bil och åkte upp i bergen i norra Portugal och blev utskällda av en arg tant. Kan det ha varit när vinden bara ökade och ökade och storseglet blåste sönder? Kanske är det allt detta tillsammans som gjort mig till långseglare.

Eller så är jag inte långseglare än. Jag kanske måste segla längre, uppleva mer och träffa fler människor innan jag kan kalla mig långseglare.

 

Kanske blir jag inte långseglare fören båten ligger tryggt förtöjd i hemmahamnen i Ångaviken igen.

 

//Fredrik

 


Stora vågor och brandbilar.

 
 
Idag hade  jag ställt klockan för att komma upp tidigt och segla söderut. Nu är det så att de har ett system här i hamnen att när de har hissat ett svart klot i en mast på land får inga båtar lämna hamnen för då är det väldigt höga vågor.
Om man ändå gör det kommer polisen och bogserar in båten och man får böter på ca ett tusen euro. Idag var klotet hissat. Jag tog då en prommenad bort till hamninloppet och tittade. Jag förstår nu varför de inte släpper ut någon. Vågor på runt fyra meter bryter över hamninloppet. Av ren självbevarelsedrift stannar man kvar i hamnen då. Så jag är kvar i Figueira da Foz.
 
Det har dock varit solsken och ganska varmt idag. Jag tog en prommenad på stan, läste lite, pysslade med båten och sitter nu och skriver. Det blev en efter omständigheterna ganska bra dag ändå. 
 
På ett torg här hade de någon form av brandbilsuppvisning idag. Det var nya och gamla bilar om vart annat. Sen skulle de åka i karavan genom staden med sirener och blåljus. Vilket liv det blev när ca 30 brandbilar och 10-15 polisbilar åker fram och tillbaka genom stan med sirenerna på. 
 
Hoppas på att vågorna lägger sig till i morgon så jag kan komma iväg då. 
 
//Fredrik
 
 
 

Tillbaka i båten igen

Ja nu är jag tillbaka i båten igen. Jag kom i torsdags kväll och fick bryta mig in i min egna båt då handtaget till dörren rostat ihop lite. Det var inte värre än att det gick at åtgärda igen. Fredagen och lördagen gick åt till att städa både inne och utanpå båten, handla lite mat, och få tag i mitt nya storsegel. Seglet är jättefint och verkar fungera bra.
I söndags lossade jag förtöjningarna och begav mig söderut till Ria de Aveiro. Fick gå för motor hela dagen då det inte blåste något. Ville ändå känna att jag var på väg igen. Igår fortsatte jag till Figueira da Foz. Kunde då testa nya seglet en stund på förmiddagen innan det vred till rak motvind. Här blir jag nog några dagar då det ska blåsa ganska hårt från syd. 
 
Har gått ett varv idag och kollat lite på stan, den verkar rätt mysig. Imorgon ska jag nog se om jag kan få igång tvättmaskinerna här i hamnen och dessutom fortsätta städa lite. 
 
Temperaturen här är helt ok. På dagarna är det rätt behagligt, man kan sitta ute och fika och ha det bra utan att frysa eller behöva någon jacka. Nätterna är dock lite kalla men då kan man ju se till att ligga nerbäddad och på så vis hålla sig varm. 
 
Skriver förhoppningsvis snart igen.
 
//Fredrik

RSS 2.0