Fehmarn

Hej igen! Det var längesedan vi uppdaterade bloggen. Vi har inte haft tillgång till Internet. Sedan det senaste inlägget har vi seglat från Bornholm till Lohme på Rügen, Rügen till Gedser på Falster och från Falster till Burgstaaken på Fehmarn i Tyskland.


Vägen hit har varit svår med mestadels motvind och motsjö. När vi kom fram till Rügen var vi tvungna att segla in då motorn inte fungerade. Natten hade varit jobbig, särskilt för Kristina. Här började vi fundera på alternativa resvägar, till exempel kanaler till Medelhavet. Men väl i hamn träffade vi två andra svenska långseglare. Dessa två hade vi tidigare på ett avseglarmöte genom Oceanseglingsklubben träffat och hade många gånger tänkt att vi gärna ville träffa dem igen! Efter ett par trivsamma stunder i deras sittbrunn med mycket prat om hur svårt det kan vara med långsegling bestämde vi oss för att göra ett försök till och avseglade mot Falster.


Seglingen till Falster drog ut på tiden på grund av stiltje under natten och sedan motvind. När vi skulle runda Falsters sydspets ökade vinden och sjön gjorde sitt bästa för att trycka oss tillbaka. När vi väl kom in mot Gedser hade det hunnit blivit mörkt och vi hittade inte in i gästhamnen. Vi sökte oss in i stora färjehamnen där vi fick lov att ligga till morgonen. Båten var i en enda röra. På morgonen klev vi upp och seglade in till gästhamnen. Här blev vi inblåsta några dagar. Här började tankarna på att vända hemåt snurra i huvudet på Kristina. Vi började ändå förbereda för att fortsätta vidare mot Kiel. Vi tog bussen till Nyköping Falster för att köpa sjökort till Kiel. Att hitta sjökort på Falster var nästintill omöjligt. Efter besök på många olika platser och flera kilometers promenerande hittade vi Falsters enda sjökort som räckte till Fehmarn i Tyskland. Väl tillbaka i båten fick några sjökort av ett mycket trevligt par vi hade träffat tidigare. Nu hade vi i alla fall sjökort till Kiel, om än några lite gamla. Sedan var det dags för motorn. Kylvattenslangen var nästan helt igenkorkad så kylvattnet hade trängt in bakvägen in i cylinder och vevhus. Det blev till att plocka bort cylindern och göra rent den och vevhuset. Sedan springa Gedser runt för att hitta en ny kylvattenslang. Den enda slang vi hittade var en grövre plastslang från ett VVS-företag. Vi fick även göra rent förgasaren. Men nu verkar det som om den fungerar. Efter lite velande och tilltagande ångest hos Kristina seglade vi mot Fehmarn.


Under nattens segling började Fredrik fundera över vad som var viktigt och om det verkligen var förståndigt att fortsätta. Väl i hamn tog vi det slutgiltiga beslutet. Vi avbryter seglingen. För Kristina är det omöjligt att fortsätta segla då hon inte känner sig trygg i båten och är väldigt rädd. Hon sitter och skakar så fort vi kommer ut på öppet vatten. Denna rädsla gör även att hon inte ens kan slappna av i hamn. Rädslan blir även värre ju mer vi seglar just nu. Fredrik skulle kunna segla ensam, det var tanken när han startade projektet men vill inte just nu och känner sig inte redo för det ännu. Känslan just nu är ganska tom, speciellt för Fredrik som har drömt och planerat i hela sitt liv om att långsegla. Vi har båten kvar och all utrustning, om Fredrik eller båda känner sig redo om några år så kan vi segla då.


Tanken just nu är att segla hem båten och sedan vila upp oss. Vi är väldigt trötta både fysiskt och psykiskt. Kanske köper vi en flygbilljett till Kos och tar oss sedan vidare till Kalymnos för att stanna där och klättra så länge vi känner för det.


Trots alla motgångar och jobbiga stunder är vi glada över att ha kastat loss. Vi har brutit upp och gjort något nytt och vi har lärt oss mycket. Vi har omvärderat mycket och insett vad det betyder att ha varandra. Vi har även insett hur många nära och kära vi har som har hjälpt och stöttat oss. TACK!


Det kommer säkert fler inlägg om detta och om mycket annat så fortsätt gärna gå in och läsa. När vi orkar ska vi försöka svara på de frågor som vi har fått.


/Fredrik och Kristina

#1 - - eli:

trevlig helg sötis :)

#2 - - malin:

Va synd att ni hade så många motgångar :( Men världen ligger ju kvar ett tag till så ni hinner ju försöka flera gånger :)

Ni är välkomna hem!

#3 - - Anders:

Verkligen tråkigt att höra att det har varit sådana motgångar. Hade hoppats på att ni skulle ha haft vädret på er sida.

Hoppas att det är riktigt bra vindar på vägen tillbaka.



Hur som helst, det ska bli jätteroligt att ses igen! Det var ju några månader sedan sist.



#4 - - TB:

Jag tycker det var ett klokt beslut att avbryta när ni gjorde. Får väl se det som en generalrepition för nästa försök. Man lär sig ju en massa av sånt här.

Sånt som krånglande motorer och gammaldags sjökort.

#5 - - Sara:

Hellre hemseglats än Lumor! ;) Hjärtligt välkommna hem!

kramar/sara

#6 - - scott:

ni gör helt rätt som avbryter för att setera en vis gubbe som ni känner



Det ska vara mysigt för alla i båten!!!

din far sa det när jag segla med honnom första gången



kram scott o pilla

ps välkommna hem ds

#7 - - Peter:

Men då kommer Bris snart till världens grymmaste ö som välkomnar med öppna armar. Och det är ju bra! Välkommen till augustivarma hemmavatten!



Instämmer i övrigt i ovanstående visdomsord. Hellre hemseglats än Lumor!



kramelikram!/peter

#8 - - Roland :Annika OCTAV:

Ni hade mest en jäkla otur med vädret.

har ni vägarana förbi Västervik,så hör av er

så kan vi knäcka en bärs för att fira återtåget

#9 - - Karolina och Anders:

Hej Fredrik och Kristina!

Det var tråkigt att höra att ni har fått avbryta men också skönt att ni är välbehållna.Vi blev lite oroliga när vi inte hörde nåt på ett tag.

Anders har kollat bloggen och läst upp den för mig i telefon när jag var i Älvdalen och även när jag varit datorlös. Vi har tänkt på er mycket och hoppas vi får se er snart igen.



Vi tycker att ni har gjort en fantastisk prestation med tanke på förutsättningarna och kämpat mot naturens krafter i den lilla (men fina!)båten.

Ni ska känna er otroligt stolta att ni vågade er på något som andra dödliga knappt vågar drömma om och med erat mod är jag säker på att ni får många mer äventyrliga upplevelser.

Vi saknar er!

Många,många kramar från Karolina och Anders!

#10 - - Mats:

Nedrans osos med vädrets makter!



Hoppas ni är sugna på att komma till England i alla fall när ni kommit hem och saker lugnat ner sig lite! Det vore skoj!

#11 - - Anna & Niklas:

Hm, det är med blandade känslor vi läser att ni vänt hemåt. Instämmer med Karolina o Anders till fullo om oro och er fantastiska prestation! Det är rätt, satsa på ett annat (klätter-) äventyr istället.



Vila upp er och hör av er sen!!!



PS! Hm... hur har ni det med bostad? DS!

#12 - - peter:

Men det var själva fan...

ingen aktion på bloggen. så här blir ni ju aldrig mest lästa segelbloggen i landet! bit ihop och kom igen nu! :-P äre bangladesh eller?

#13 - - mats-o-palats-o:

äh, kom igen nu peter! vi kan ju hålla igång bloggen med kommentarer vettja! alltid nåt sa han som kom till åmål!



glöm inte mössan, verktygshandlarn! annars kan du bli förkyld och då vet vi ju vad som händer...