Tankar om en EPIRB

Ombord på Bris har vi diverse säkerhetsutrustning, en av de viktigare sakerna är en EPIRB. En EPIRB är en nödsändare som sänder nödsignaler via sattelit. Det går till så att vid en nödsituation rycker vi tag i EPIRBen och aktiverar den genom att trycka på en speciell knapp. Oavsett var i världen vi befinner oss går det i samma stund vi aktiverar EPIRBen en signal till sjöräddningscentralen i Göteborg med båtens position och båtens ''ID-nummer''. Med hjälp av detta ''ID-nummer'' kan sjöräddningscentralen se vilken båt det är, båttyp och båtnamn, färg mm, vem som är ägare till båten samt anhöriga och deras kontaktuppgifter. När larmet kommit in kontaktar sjöräddningscentralen någon av våra anhöriga för att fråga om det är möjligt att båten befinner sig på den plats varifrån larmsignalen har kommit. När de fått det bekräftat kontaktar de den sjöräddningscentral som är närmast olycksplatsen, det vill säga, om vi har seglat på en container och håller på att sjunka utanför Portugals kust kontaktas sjöräddningscentralen i Portugal som då skickar ut en båt för att hjälpa oss. Så långt är allt väl. När vi för en tid sedan köpte vår EPIRB på ett företag i Västervik fick vi förutom nödvändig bruksanvisning och monteringssatts även med en garantisedel vilket jag vid en första tanke tyckte var bra. Tills jag tänkte efter en gång till. En EPIRB får endast användas i en nödsituation för att då kunna rädda människoliv. En garantisedel används för att inom en förutbestämd tidsperiod kunna reklamera en trasig eller på annat sätt felaktig vara. Om vi befinner oss långt ute till havs och en nödsituation uppstår där våra liv är i fara, om vi då larmar med EPIRBen och det då visar sig att den inte fungerar så får vi kanske inte den hjälp vi behöver för att klara oss.

 Vem ska då ta garantisedeln i handen och åka till Västervik för att reklamera en trasig EPIRB? 


/Fredrik

#1 - - Ann-Sofi:

Hmm... En oroväckande tanke.



Glad midsommar på er i alla fall önskar Fia och Erik. =)

#2 - - Kurt-Elof Berglund.:

Det är ingen ordning på ungdomen numera, nu får ni skärpa er,förr rodde dom hela dagen,slog ihjäl folk på kvällen och hade ändå kraft kvar att supa sig full på mjöd på natten och så rodde man igen.



Hälsningar Kurt-Elof.

#3 - - Bengt:

Jag har ett svagt minne av Fredrik sägandes att man ska inte tänka så mycket...

#4 - - Dorinda:

Hej!

Nu har jag hittat hit till sidan, inte läst allt än men läser mer en annan dag, för nu är klockan 02.14 och det börjar bli dax för mig att knyta ihop mig till en liten boll och dyka ner under täcket :)

Ha det bäst!

Kram,

Dorinda

#5 - - Micael Huss:

Lycka till med seglatsen önskar Micael och Malin. Tyvärr så sågs vi inte mer efter att vi pratats vid i Sandvig men jag tog ju ett kort på dig i båten. Vill du ha det så kan jag skicka det till dig på mail. Mailadress?



Än en gång, LYCKA TILL!!!



/Micke och Malin

#6 - - peter:

men skicka garantisedeln till mig så hämtar jag ut stålarna och håller gravöl för er med dem!

#7 - - mamma Anki:

Hejsan!

Hoppas ni har det bra och har vädret med er,inte mot er.Oroligt att veta vilkan tankar ni nu har.

Lycka till på er resa.Många kramar från mamma Anki.

Var rädda om er och varandra. Puss.

#8 - - Anders:



Intressant frågeställning där. Skulle dock säga att de är rätt säkra grejer.



Hur går det annars?



//Anders